Digital blomsterled
Längs Blomsterleden finns 11 st skyltar med QR-koder. Skyltarna är placerade i olika växtmiljöer och informerar om blommor som finns i den miljön. Välkommen på upptäcktsfärd!
Längs Blomsterleden finns 11 st skyltar med QR-koder. Skyltarna är placerade i olika växtmiljöer och QR-koderna leder till respektive digital blomsterstation för att informera om blommor som finns i den miljön. Välkommen på upptäcktsfärd!
Blomsterleden
Från fjällbyn Bakvattnet går den markerade vandringsleden Blomsterleden upp till fjället Ansätten. Leden är 6 km lång och en stor del är spångad. Längs leden finns 11 st digitala blomsterstationer som har skyltar med QR-koder. Skyltarna är placerade i olika växtmiljöer av Föreningen Blomsterleden för att informera om blommor som finns i respektive miljö längs vandringsleden upp till fjället Ansättens topp.
QR-koderna kan du skanna med kameran i din mobil. Då öppnas en länk till varje station där du kan läsa om just den blomsterstationen och se bilder på dess växter. Mer info om Blomsterfjället Ansättens växtrikedom finns hos Föreningen Blomsterleden >
Detta är den första stationen. Här kan du läsa om Allemansrätten. Längst ned på denna sida finns en översikt med länkar till alla 11 stationerna. Välkommen på upptäcktsfärd
Vandringsleder i Ansättfjällen
Blomsterfjället Ansätten
Inom Ansättenområdet har 420 st kärlväxter identifierats och presenteras i Föreningen Blomsterledens artlista som du kan ladda ner här nedanför.
Ansättfjället är ett ”amfibolitfjäll”. Amfibolit är en berggrund som är basisk. Ansättfjället består även av många skiffrar som lätt vittrar sönder. Därför kan växternas rötter komma åt många nödvändiga näringsämnen varför hela Ansätten i stort sett blir ett blomsterfjäll.
Runt fjället finns en vidsträckt högörtbjörkskog med många höga örter som t ex stormhatt, torta, skogsnäva och ormbunkar. Det finns endast små partier med lågörtbjörksog med växter som blåbär, ängskovall, skogskovall och ögontröst. Kalfjället är ovanligt bördigt med många fjällsippshedar. Här växer även fjällyxne.
Bergbranterna är också spännande platser att utforska. Runt Ansätten finns många stora rikkärr med orkidéer som t ex ängsnycklar, blodnycklar, lappnycklar, tvåblad, brudsporrar och Jungfru Marie nycklar. Orkidén vityxne växer också i området.
Artlistans geografiska avgränsningar: Landsvägen genom byn Bakvattnet utgör gräns i sydost. I sydväst är Storån, Finntjärn och Flån gräns och i Nordväst Ansättån ner till Ansättsåns Canyon. Den norra gränsen går sydost från Ansättån till Björnrun.
Längs Blomsterleden finns 11 st skyltar med QR-koder. Skyltarna är placerade i olika växtmiljöer och informerar om blommor som finns i den miljön. Välkommen på upptäcktsfärd!
Ängen är en gammal slåtteräng som inte längre brukas. Här finns Smörboll, Röllika, Torta, Nordisk Stormhatt, Älgört och Midsommarblomster.
I granskogen trivs många trevliga blommor. Om du ser dig omkring kan du se flera arter som Ekbräken, Fjällviol m.fl. Alla blommar inte samtidigt.
På myren finns många blommor, starr och mossor. Några arter som trivs här är Blodrot, Gullris, Gullspira och Jungfru Marie nycklar m.fl.
Rikkärr är en myr som är rik på bland annat orkidéer men även många starrarter och mossor. Här trivs Blodnyckel och Brudsporre m.fl.
Starrgolvet som ligger på myren är faktiskt ett kulturminne. De spretande störarna och buskaget berättar att här har man skördat starrhö.
Blomsterstationen Torrbacken visar torrmarkerna nedanför fjället. Några arter som trivs på torrmarkerna nedanför fjället är Björkpyrola m.fl.
Ansätten är namnet på hela fjällmassivet. Men alla topparna på fjället har sina egna namn. Från vänster ses Lillfjället. Högsta toppen heter Storskrivaren och är 1090,7 meter hög.
Även på fjällsluttningen finns det många blommor. Några arter som trivs här är Brunkulla, Fjällgentiana och Lappljung m.fl.
Även på klippbranten trivs många blommor. Några arter som finns här är Rosenrot, Purpurbräcka, Fjällglim m.fl.
Fjällplatån och toppen av Ansätten är Blomsterledens högst belägna station. Några arter som trivs här är Krypljung, Fjällnörel och olika lavar.