Blomsterstationen Klippbranten är nr 10 av Blomsterledens 11 stationer. Övriga stationer hittar du här >
Även på klippbranten trivs många blommor.
Några arter som finns här är:
DVÄRGRANUNKEL Ranunculuspygmaeus
Dvärgranunkel är en liten fjällväxt. Blomstjälken blir ca 5 cm hög. Om man tittar noga i klippkanter där snön har legat länge och marken är fuktig, där hittar man dvärgranunkeln. Dvärgranunkel har gula blommor och är släkt med smörblommorna.

FJÄLLGLIM Silene acaulis
Tuvan med fjällglim lyser så starkt att man lockas att lägga sig ner på knä och se på den riktigt noga. Varje rosa blomma är bara en cm tvärs över, men mängden av alla blommor blir en hel skir kudde. Viker man stjälkarna åt sidan syns små gröna blad. Nederst på stjälkarna har bladen vissnat och dött. De döda delarna bildar en porös ”svamp”. När regnet kommer, suger ”svampen” upp mycket vatten. Under torra dagar finns därför ett reservlager vatten, som inte torkar ut fast fjällvinden sveper över tuvan. Vinden når inte in till vattenlagret. Fjällglimmens rötter tränger djupt ner i marken för att nå den lilla näring som finns i fjällgruset eller klippskrevan. Fjällglim är släkt med nejlikor. Den doftar gott och lockar till sig fjärilar och andra insekter som söker nektar. Blommar i juli månad.
På Ansätten finns även fjällnejlikor, som är en släkting till fjällglimmen. Fjällnejlika indikerar att det finns kopparmalm i marken.

GULLBRÄCKA Saxífraga aizoídes L
Gullbräckan lyser starkt på fuktiga marker på många platser runt Ansätten. Det kan vara blöta partier i fjällbranten, i klippbranter, vid bäckar och källflöden. Den söker sig gärna till kalkhaltig mark och är allmän i hela fjällkedjan. De växer tillsammans i stora tuvor och blir ca 5-15 cm höga. Blommorna här är oftast helt gula, men det finns även varianter från orange till brun-rött. Bladen är ljusgröna och halvtrinda.
Här på Ansätten finns också klippbräcka, snöbräcka, knoppbräcka, purpurbräcka, stjärnbräcka och fjällbräcka.

MOSSLJUNG Cassiope hypnoides
Högt uppe i dalgången upp mot toppen av Ansätten växer mossljung. Den trivs på stenig och fuktig mark. Mossljung har små vita och runda blommor som bara är ca 5 mm breda. Den bildar mattor med små barrlika blad. Mossljung påminner om mossa när den inte blommar. Mossljung blommar tidigt på sommaren. Ta gärna en lupp och titta närmare på de vackra blommorna.

PURPURBRÄCKA Saxifraga oppositifolia
Man kan faktiskt åka skidor upp till de snöfria klipporna uppe på Ansätten och se blommande purpurbräcka i mitten av maj. Purpurbräckan blommar i maj-juni med lysande ceriseröda blommor. De doftar gott. Purpurbräckan är en krypande, mattbildande fjällväxt som trivs i klippbranter.

ROSENBINKA Erigeron borealis
Rosenbinkan är en liten söt rosafärgad blomma, som växer högt uppe på fjället. Den blir 10-25 cm hög och har bara en blomma på varje stjälk. Den blommar i juli-augusti. Ser du en liknande blomma som är vit, är det troligen en fjällbinka.

ROSENROT Rhodiola rosea
Rosenrot kan bli nära 30 cm hög, men uppe på Ansätten är den oftast lägre. Den föredrar ljusa och fuktiga växtplatser, gärna stenig och klippig mark. De gula blommorna är enkönade, så vissa plantor har honblommor och andra har hanblommor. Bladen är ljust grågröna, kraftiga och platta. Roten har en doft av rosor.
Rosenrot kallas också för ”Nordens ginseng”. Rötterna är mycket energirika. Samer och fjällvandrare har förr tuggat på rosenrotens rötter för att få extra energi att vandra vidare. Numera finns rosenrot att köpa i hälsokostbutiker under namnet ”Arctic Root”.

Bildgalleri Klippbranten
Mer info om Blomsterfjället Ansättens växtrikedom finns hos Föreningen Blomsterleden och på blomsterleden.se
Följ gärna Blomsterfjället Ansätten på Facebook >