Blomsterstationen Torrbacken är nr 7 av Blomsterledens 11 stationer. Övriga stationer hittar du här >
Torrmarkerna nedanför fjället.
Några arter som trivs här är:
BJÖRKPYROLA Orthilla secunda
Björkpyrola är en vintergrön växt som blir 5-20 cm hög. De små grönvita blommorna hänger tätt tillsammans i böjda klasar. Björkpyrola har troligen fått sitt namn av att bladen liknar björkens löv. Längs Blomsterleden finns även två andra pyrolaarter, nämligen vitpyrola och ögonpyrola.

DVÄRGBJÖRK Betula nana
Dvärgbjörken blir bara knappt en halvmeter hög. Den växer på torra delar på myrarna både nedanför fjället och uppe på fjället. Den bildar risiga bestånd. Dvärgbjörkens blad är små och runda. Bladen blir vackert röda på hösten.

FJÄLLSKÄRA Saussurea alpina
Fjällskäran blommar på sensommaren. Blommorna är gråvioletta. Hela växten är finhårig. Fjällskäran trivs på näringsrika torrmarker, myrkanter, vägrenar och fjällängar. Den blir 10-60 cm hög.

KLOTPYROLA Pyrola minor
Klotpyrolans stängel har inga blad, Bladen sitter tillsammans nere vid marken. Bladen är vintergröna. Blommorna är vita-blekrosa, klotformade och sitter ganska tätt tillsammans längs stjälken. Klotpyrolan trivs på torra marker och finns längs leden ända upp på fjällsluttningen.

KRANSRAMS Polygonatum verticillatum
Kransramsen finner man i örtrik björkskog. Den växer på flera ställen längs leden och även i slalombackens nedre del. Kransramsen ger ett skirt intryck med sin upprätta stjälk och sina ljusgröna blad. Bladen (3 – 8 st.) är smalt lansettlika och sitter i krans runt stjälken. I bladvecken hänger grönvita klockformade blommor på korta skaft. De sitter ofta två och två tillsammans. Kransramsen blommar i juni-juli. Senare bildas röda bär som med tiden blir svartröda.

NORDKRÅKBÄR Empetrum hermaphroditum
Kråkbäret är en av våra allra härdigaste växter. Den är de torra, magra markernas specialist. Kråkbär är en liten buske. Blomknopparna är helt färdiga i september och blommorna slår ut tidigt i maj – juni. De är så anspråkslösa att man måste leta efter dem.


NORSKNOPPA Gnaphalium norvegicum
Norsknoppan väcker uppmärksamhet och skiljer sig från andra blommor. Den är en gråtonad och hårig växt. Blommorna är små, svart-gula och oansenliga. Norsknoppan kan bli upp till 30 cm hög. Den är vanlig på torra marker.
En nära släkting är skogsnoppan. För att skilja dem åt tittar man på nedersta bladets undersida. Ser man tre tydliga nerver så är det en norsknoppa. Ser man bara en nerv så är det en skogsnoppa.
Uppe på kalfjället finns fjällnoppan. Den blir endast 2-12 cm hög.

VITPYROLA Pyrola rotudifolia ssp. rotundifolia
Vitpyrola har stora, vita, vackra blommor som sitter längs en rak stjälk. Blomman har ett rosa stift som sticker ut ur blomman. Vitpyrola är vintergrön och blir 15-30 cm hög. Den trivs på fuktig och näringsrik mark.

ÄNGSKOVALL Melampyrum pratense
Ängskovall är mycket vanlig på torra marker. Den blir 10-40 cm hög. Blommorna är gula- gulvita. En nära släkting är skogskovall., som har mörkare gula blommor. Blommorna är också kortare. Namnet har den kanske fått av att korna gillar att äta dem när de går i vall, alltså ut i skogen på bete.

Bildgalleri Torrbacken
Mer info om Blomsterfjället Ansättens växtrikedom finns hos Föreningen Blomsterleden och på blomsterleden.se
Följ gärna Blomsterfjället Ansätten på Facebook >