Blomsterstationen Rikkärr är nr 5 av Blomsterledens 11 stationer. Övriga stationer hittar du här >
Rikkärr är en myr som är rik på bland annat orkidéer men även många starrarter och mossor.
Några arter som trivs här är:
BLODNYCKEL Dactylorhiza incarnata ssp. cruenta
Blodnyckeln liknar Ängsnyckeln i växtsätt, blomfärg och blomform. Däremot har den mörka fläckar på både översidan och undersidan av bladen. Blodnyckeln blommar i början av juli månad. På den här myren räknar vi också Blodnycklarna. Under åren har vi sett mellan 50 – 330 st. Antalet varierar olika år. OBS. Alla orkidéer i Sverige är fridlysta.

BRUDSPORRE Gymnadenia conopsea
Brudsporre växer i mängd längs leden till Ansätten – men den är fridlyst. Alla orkidéer är fridlysta! Brudsporren förekommer även på icke kalkhaltig mark. Brudsporrens blad är smala, lansettlika och utan fläckar. Blommorna är blekt rosa till röda. Blommar i juli – aug. Brudsporren kan bli 10-40 cm hög. Böj dig ner och njut av doften som tilltar mot kvällen! Se nära – gärna genom en lupp – och upplev skönheten i varje enskild blomma. Vissa år är det överflödande rik blomning – andra år blommar endast några få. Detta beror på att roten ”laddar upp” näring i flera år innan det är dags att blomma. Ibland kan man se brudsporrar med vita blommor.

GRÄSULL Eriophorum latifolium
Gräsull är ett glest tuvat halvgräs som kan bli upp till 50 cm högt. Gräsull ser man främst i rikkärr, alltså på myrar där det växer många orkidéer. Gräsull har 4-8 blommor på ett styvt skaft. Den liknar ängsull, men växer mera upprätt.

LAPPNYCKEL Dactylhoriza lapponica
Lappnyckeln är en ovanlig orkidé. Den kan bli upp till 30 cm. Blommorna är mörkt röda. Blomaxet är mycket glesare än t.ex. Ängsnyckels blomax. Men varje blomma är större. På den här myren finns ett fåtal lappnycklar till vänster om leden. Men om du besöker Kattygelmyren så får du se mängder av lappnycklar. Där har vi sett ca 1000 lappnycklar och mer än 1000 ängsnycklar. OBS. Alla orkidéer i Sverige är fridlysta!

TVÅBLAD Listera ovata
Många blir besvikna när de ser orkidén tvåblad. Det är ingen färgstark blomma. Den är nästan helt grön. Men tittar man närmare ser man en vacker, honungsdoftande orkidé med gulvita blommor. Tvåbladet har en kraftig stjälk, 20-30 cm hög med en lång och smal blomställning. En bit upp på stjälken sitter två äggrunda blad mitt emot varandra. Tvåbladet blommar i juli – augusti. Ansättens tvåblad finns bl.a. i slalombackens nedre del samt i utkanten av myrarnas rikkärr. På den här myren finns tvåbladet i övre delen av myren. OBS. Alla orkidéer i Sverige är fridlysta!

VATTENKLÖVER Menyanthes trifoliata
Vattenklöver gillar att växa i vatten. Vissa år samlas en del smältvatten på myren här och då blommar vattenklövern rikligt. Den blommar med vita, flikiga, vackra blommor i maj-juni månad. Bladen är klöverlika.

ÄNGSNYCKEL Dactyloriza incarnata ssp. incarnata
Ängsnyckel är en fridlyst orkidé. De blommar i början av juli månad. Ser du dig noga omkring här på myren så ser du mörkröda blommor lite var stans. Föreningen Blomsterleden räknar dem varje år och antalet varierar kraftigt mellan 30 st och 250 st. Till en del beror det på att varje planta inte orkar blomma varje år utan behöver vila och samla näring. På Lördagsmyren har vi sett drygt 2000 stora och fina exemplar. Ängsnyckeln känner man igen på det täta blomaxet med mörkröda blommor. Den har vanligen ett kraftigt växtsätt, med ljusgröna blad. Den har inga fläckar på bladen. OBS. Alla orkidéer i Sverige är fridlysta!

Bildgalleri Rikkärr
Mer info om Blomsterfjället Ansättens växtrikedom finns hos Föreningen Blomsterleden och på blomsterleden.se
Följ gärna Blomsterfjället Ansätten på Facebook >