Blomsterstationen Starrgolvet är nr 6 av Blomsterledens 11 stationer. Övriga stationer hittar du här >
Starrgolvet som ligger på myren är faktiskt ett kulturminne.
De spretande störarna och buskaget berättar att här har man skördat starrhö. Bonden byggde ett golv av björkstammar för att höet som hängdes på hässjan inte skulle bli fuktigt. Runt om byggdes sen ett enkelt stängsel av smågranar, för att bondens djur som betade i skogen inte skulle komma åt höet. Det skulle ju bli vintermat.
Sådana starrgolv finns här och var på myrarna runt byn Bakvattnet. Starrmyrarna var nämligen själva grunden för byns existens. Detta står klart i ett protokoll från 1852 då byn skattläggs. Det står bland annat att i byn fanns tre hästar, 28 fän (kor) och 100 småfän (får och getter) samt att man skördade 28 lass blandhö på byns vallar och 259 lass starrhö. Alltså nära tio gånger så mycket starrhö än vanligt hö. Man försökte göra varje starrhässja så stor att den fyllde ett lass och eftersom man skördade varje myr högst vartannat år måste det ha funnits många hundra starrgolv. Än idag finns de kvar t.ex längs leden till Ansätten.
Framåt vintern när logar och lador var tomma på hö, hämtades starrhöet hem till djuren. På så vis hade bonden mat till sina djur ända till sommaren, då de åter kunde släppas ut på bete i skogen.


Mer info om Blomsterfjället Ansättens växtrikedom finns hos Föreningen Blomsterleden och på blomsterleden.se
Följ gärna Blomsterfjället Ansätten på Facebook >