Blomsterstationen Granskogen är nr 3 av Blomsterledens 11 stationer. Övriga stationer hittar du här >
I granskogen trivs många trevliga blommor.
Om du ser dig omkring kan du se flera arter. Alla blommar inte samtidigt. Några av dem är dessa:
EKBRÄKEN Gymnocarpium dryopteris
Ekbräken är mycket vanlig på magra platser i granskogen och även i bergsskrevor på fjället. Den är en späd ljusgrön ormbunke med mörk stjälk. Den har sporer på undersidan av bladen.

EKORRBÄR Maianthemum bifolium
Ekorrbär är vanliga i granskogen. De kan bli ca 20 cm höga och har små vita blommor, som sedan blir röda, giftiga bär. Bladen är hjärtformade.

FJÄLLVIOL Viola biflora
Fjällviol är Sveriges enda gula viol. Den blommar från juni till mitten av juli. Efter blomningen känns fjällviolen igen på att bladen liknar njurar. De bruna strimmorna, på nedersta kronbladet på blomman, leder insekterna till nektargömmet. På försommaren ser man också en ljust blåviolett viol här längs leden. Det är kärrviol.

HARSYRA Oxalis acetosella
Harsyrans vackra blommor lyser upp i skogen. Den är endast 5 – 10 cm hög och blommar på försommaren. Böj dig ner och titta närmare på de vackra blommorna.

HULTBRÄKEN Blechnum spicant var.spicant
Hultbräken är en mindre vanlig ormbunke. Den känns igen på det trekantiga bladet med två motstående småblad närmast stjälken. På undersidan av bladen sitter sporerna.

HÖNSBÄR Cornus suecica
De fyra vita bladen och den svarta mitten är så typiska för hönsbär att den skiljer sig från alla andra blommor. Nerverna löper som bågar genom bladen. Hönsbär är dock en annorlunda blomma. De vita bladen är inte kronblad utan högblad som blivit vita (någon gång ljust gröna). Det mörka i mitten är en flock med 10-20 små svartröda blommor. Varje blomma kan bli ett rött bär. Under hösten lyser de röda bären i små klasar och bladen kan bli mycket skarpt röda. Bären har en fadd smak och används inte i hushållet, men är omtyckta av fåglar.

ORMROT Bistorta vivipara
Ormrot är vanlig i flera näringsrika växt-miljöer. Den blir 20-30 cm hög. Under de vita blommorna sitter groddknoppar som lätt kan bli nya plantor. Ormrot har långa smala blad, som är silvergrå på undersidan.

SPINDELBLOMSTER Listera cordata
Spindelblomster är en av Sveriges minsta orkidéer, 5-20 cm hög. Den kan vara svår att få syn på, men är lätt att känna igen på de två motstående bladen. Har man väl sett en blomma så är det lättare att få syn på flera. Blommorna är små och rödbruna. Spindelblomstret växer i gammal granskog, där det inte är höga växter som skuggar.

STJÄRNBRÄCKA Saxifraga stellaris
Stjärnbräckan växer där det finns rörligt vatten. Typiskt är de gula, gröna prickarna på de vita kronbladen. Ståndarna är rosa med gula knappar. Bladen sitter i en tät bladrosett vid marken. Den är ca 10 cm hög. Böj dig ned och se de vackra blommorna.

ÖGONPYROLA Moneses uniflora
Ögonpyrolan växer på skuggiga platser i gamla granskogar. Den blir 5-10 cm hög och har vintergröna blad. De vackra vita blommorna lutar nedåt och doftar gott.

Bildgalleri Granskogen
Mer info om Blomsterfjället Ansättens växtrikedom finns hos Föreningen Blomsterleden och på blomsterleden.se
Följ gärna Blomsterfjället Ansätten på Facebook >