fbpx

Valsjöbyn

Välkommen till Valsjöbyn

Med vacker utsikt över norska fjäll vid foten av Hotagsmassivet strax intill norska gränsen ligger Valsjöbyn.

Mest känd är Valsjöbyn för sina fantastiska fiskevatten men här finns även mycket att hämta för den natur- eller kultur-intresserade eller den som bara vill ha vackra vyer och mycket livsutrymme omkring sig. I byn finns flera vattenfall. Rengsfallet är det största och det som vi är mest stolta över.

Då & Nu

Minnesmärken från beredskapstiden under andra världskriget finns bl.a. i Skansen Klintaberg. I Valsjöbyn ligger Hotagsbygdens skola. Mat/servicebutiken Valsjöbua Lanthandel och bygg/fiskecentret Fahlströms  samt flera företag finns också. Många i byn är mångsysslare. Turism kombineras ofta med annan verksamhet.

Ann-Margret och Kerstin Ekman

Hollywoodstjärnan Ann-Margret “Djuret“ har sina rötter i Valsjöbyn och det var här Kerstin Ekman hämtade inspiration till några av sina mest prisbelönta romaner; trilogin om Vargskinnet och Händelser vid vatten. Blandningen av svenskt, norskt och samiskt gör att byn präglas av en intressant mångfald.

Historia

Med historiens vingslag över Valsjön har byn genom tiderna varit ett landskap som tilltalat många. Med den vackra naturen och de fina fiskevattnen har den lockat människor från när och fjärran. Fjällens magiska kraft av hjortron, ripan och renen, här har människorna levt ett liv med turism långt innan namnet turism fanns.

Wallsjön

Byn Wallsjön som betyder “sluttning ner mot sjö” har genom tidens gång ändrats till Valsjöbyn. Här har äventyrslystna nyfikna jägare, gårdfarihandlare och nybyggare sedan i slutet av 1700-talet kommit ifrån söder med båt över Hotagensjön, eller vandrat in till fots eller med häst från Namsos, Norge i Nordväst. En resa som satt sina spår i bygden.

Södra Europa

Det sägs att människorna som kommit hit till bygden har följt inlandsisen från södra Europa, vilket lämnat spår efter sig som fynd av boplatser och jaktredskap. Den samiska befolkningen har präglat människorna i bygden med dess levnad. Med renen som styr samernas liv har vi idag en högst levande samisk kultur i området.

Handel

Genom handel i bygden byggdes byarna upp med leveranser från båt till byn Hotagen som var centralorten under lång tid. Varje by från Gunnarvattnet (fd Storvattnet) i norr till Häggsjövik i söder hade de sina egna små butiker. En viktig roll när skogsnäringen började ta form med kocklag som hämtade sina varor till skogsarbetarna.

Hermanssons Lanthandel

Herman Olsson (Olsen Kobberbakken, Norge) som skapade sig ett namn i bygden kom som gårdfarihandlare från Norge. Det är inte så märkligt eftersom vi i mitten av 1850-talet fortfarande i Sverige tillhörde Norge som land. Han möter sin blivande hustru Emma Ingeborg Olsson (född Nilsdotter) i Lövsjön/Foskvattnet. Genom ett arv bestämmer de sig att bygga upp en lanthandel i Valsjöbyn – den anrika ”HERMANSSONS LANTHANDEL”. I kassaböcker från år 1887 ser vi full aktivitet av handeln och att Valsjöbyn har varit ett nav mellan Norge och Sverige.

Ideella krafter för byns framtid

Ännu i dag efter 131 år av handel i byn är Valsjöbyns lanthandel en samhällsviktig funktion. Genom ett nytänkande för att behålla lanthandeln skapade byalaget år 2007 ett aktiebolag med 107 aktieägare. Med ideella krafter totalrenoverades butiken, en ovärderlig insats av byborna. Att skapa en interiör som liknar en gammeldags lanthandel med hemtrevlig känsla har förverkligats och vi hälsar er numera hjärtligt välkomna till Valsjöbua Lanthandel – en livs & friluftsbutik i Valsjöbyn vid fjällets kant.

Hotagens Minne

En välskriven bygdehistoria kan ni läsa på hotagensminne.se Skapad av författarinnan Kerstin Ekman, tidigare ledamot av Svenska Akademien, som varit bosatt i Valsjöbyn i många år.

Text av Margareta Andersson, Valsjöbua Lanthandel

Aktuellt

Här informerar Valsjöbyns byalag om lokala evenemang och händelser samt bioprogrammet för Bio Valsjövallen. 

Valsjöbyn

Valsjöbyn
Valsjöbyn2020/08/11 @ 18:58

Vi behöver all hjälp vi kan få! 🤩
Tack på förhand!

Valsjöbyn
Valsjöbyn2020/08/02 @ 14:59

Vinnare av den digitala fisketävlingen blev Richard Stöök! Stort grattis! 🤩

Valsjöbyns byalag vill också passa på att tacka er övriga som var med och alla er som tidigare i år swishat in gåvor till föreningen! 😃🌸

Valsjöbyn
Valsjöbyn2020/08/01 @ 19:40

Vinnare av årets fysiska fisketävling blev Roger Eiremo med en öring på 545g. Stort grattis!
Tack till er övriga som var med!
Valsjöbyns byalag och Valsjöns fiskevårdsområde hoppas vi ses igen nästa år under mer normala förhållanden! 🤩

Valsjöbyn
Valsjöbyn2020/08/01 @ 18:07

Sista timmen har börjat! Swisha nu ni som inte gjort det🤩

Valsjöbyn
Valsjöbyn2020/08/01 @ 7:47

Det finns fortfarande platser kvar! Vill du vara med, swisha senast 18:45 idag 1 augusti 2020🤩

Ladda fler >

Bio Valsjövallen

Bio Valsjövallen
Bio Valsjövallen2020/03/23 @ 6:12

Pga rådande läge med coronaviruset har vi på Bio Valsjövallen beslutat att pausa verksamheten med våra filmvisningar. Håll utkik här på vår sida när det blir filmvisning igen!
/Biogruppen i Valsjöbyns byalag

Bio Valsjövallen
Bio Valsjövallen2020/02/12 @ 19:40
Bio Valsjövallen
Bio Valsjövallen känner sig glad .2019/12/26 @ 19:26

Nytt rekord på en visning för oss på Bio Valsjövallen idag! 🏆 93 personer såg Frost 2!

Bio Valsjövallen
Bio Valsjövallen2019/03/14 @ 20:48

Helgens filmer 🎬

Bio Valsjövallen
Bio Valsjövallen2019/02/22 @ 14:19

Bio ikväll och på söndag!

Välkomna önskar vi maskinister 📽

Bio Valsjövallen
Bio Valsjövallen2019/02/22 @ 14:18

Våra filmer i mars 📽😊

Ladda fler >

Scroll to Top