fbpx

Valsjöbyn ligger i Hotagens distrikt, Krokoms kommun, Jämtlands län. Byn ligger ca 131 km norr om Östersund, väg 340 Fiskevägen från Krokom. Byn ligger med vacker utsikt över norska fjäll vid foten av Hotagsmassivet strax intill norska gränsen. Mest känd är Valsjöbyn för sina fantastiska fiskevatten inom Valsjöns fvo och Hotagenkortet. Men här finns även mycket att hämta för den natur- eller kulturintresserade eller den som bara vill ha vackra vyer och mycket livsutrymme omkring sig. I byn finns flera vattenfall. Rengsfallet är det största och det som vi är mest stolta över.

Då & Nu

Minnesmärken från beredskapstiden under andra världskriget finns bl.a. i Skansen Klintaberg. I Valsjöbyn ligger Hotagsbygdens skola. Mat/servicebutiken Valsjöbua Lanthandel och Fahlströms Bygg & Fiskecenter samt flera företag finns också. Många i byn är mångsysslare. Turism kombineras ofta med annan verksamhet. Speciellt välkänt är den kulturmärkta fäboden Myhrbodarna.

Hollywoodstjärnan Ann-Margret “Djuret“ har sina rötter i Valsjöbyn och det var här Kerstin Ekman hämtade inspiration till några av sina mest prisbelönta romaner; trilogin om Vargskinnet och Händelser vid vatten. Läs mer på hemsidan Kerstin Ekman | Hotagens Minne >

Även den svenska dramafilmen Varg, från 2008 i regi av Daniel Alfredson, är inspelad i Valsjöbyn med omnejd. Huvudrollen som Klemens Klemensen spelas av Peter Stormare. Historien bygger på ett avsnitt av Kerstin Ekmans roman Skraplotter som är den tredje delen i trilogin Vargskinnet. Ekman har själv skrivit manus till filmen.

Läs mer om Valsjöbyns historia längst ner på denna sida.

Naturreservat

Rastplatser

I Valsjöbyn finns två fina rastplatser, den ena mitt i byn med vacker utsikt ut mot Valsjön, den andra finns vid Rengsfallet. Här kan man passa på att njuta av det mäktigt dånande och fascinerande vattenfallet eller ta en promenad i skogen upp mot forsnacken.

Vandring

  • Buvägen: Innan bilvägen upp till Vinklumpen byggdes, gick man vandringsleden Buvägen från Valsjöbyn upp till fäbodarna Valsjöbuan och Myhrbodarna (som då kallades Nirsbuan). Läs mer >
  • Björnklumpen: Den markerade stigen börjar i granskogen och går sedan uppför. Från Björnklumpen har man en milsvid utsikt över sjöar och fjäll. Ta gärna med fikakorgen och njut av vyerna. Fundera också över gamla tiders jaktmetoder och människors livsöden. Läs mer >

Upptäck fler vackra vandringsleder i Ansättfjällen, läs mer här >

Skidspår

2,5 km med belysning, start vid skolan, se mer information på skidspar.se >

Skola

Valsjöbyns skola har elever från förskoleklass till årskurs sex. Efter årskurs 6 går eleverna vidare till Cederbergskolan i Föllinge för åk 7-9. I anslutning till skolan finns elljusspår och hockeyrink. Läs mer hos Krokoms kommun >

Sopor och återvinning

Betalsäckar för fritidshusägare och turister finns att köpa hos kommunens betalsäcksombud Fahlströms Bygg & Fiskecenter. Fyllda säckar lämnas tillbaka till valfritt ombud under ordinarie öppettider. Säckarna rymmer 130 liter och kostar 50 kr/styck.

Kärl för återvinning av papper, tidningar, plast, metall och glas finns på återvinningsstationer nära Fahlströms Bygg & Fiskecenter. Vid detta miljötorg lämnas naturligtvis bara sådant som kärlen är avsedda för och ingenting utanför.

Läs mer om miljöarbete i Ansättfjällen >

Valsjöns fvo

Valsjöns fvo vid Fiskevägen kan erbjuda ett varierande fiske som geografiskt sträcker sig från Stor-Foskvattnet i öster till Rengen i väster. Att fiska efter den grova öringen i Valsjön ger en känsla av storviltjakt. Valsjöns fvo ingår även i Hotagenkortet, Hårkankortet och Fiskevägenkortet.

Företag i Valsjöbyn

Valsjöbyns Byalag

Tack vare att bybor och andra med anknytning till byn ställer upp med medlemsavgift och arbetsinsatser kan byalaget fortsätta att arbeta för byns framtid. Pengar behövs till drift och underhåll av samlingslokaler och byn.

Vill du bli medlem: Medlemsavgiften är 400 kr och betalas antingen till bankgiro 372‐8607 eller swish 123 338 70 99, ange namn och mailadress eller telefonnummer på betalningen.

Vill du stötta byns arbete med ett ekonomiskt bidrag, sätt då in ditt bidrag på samma bankgiro- eller swishnummer.

Bio Valsjövallen och Varglyan. I Valsjöbyn på Varglyan finns bygdens biograf Bio Valsjövallen. En modern anläggning som drivs av ideella krafter i byn. Här visas nya filmer som släpps på marknaden. Bion finns i byns föreningshus, Varglyan, som fått sitt namn från filmen Varg, som premiärvisades. I huset anordnas även pubkvällar med mat och trevlig samvaro. Kontakta Valsjöbyns byalag om du vill hyra Varglyan eller festplatsen för ett eget evenemang, ring 070-607 30 66

Rengsfallets festplats och Festivalsjöbyn. Bygdens kanske vackraste festplats finns vid det välkända och populära Rengsfallet. Här firas årligen “Festivalsjöbyn” med tävlingar, knallar, fisketävling, pub och mat. Följ gärna Nöjeskommittén Valsjöbyns Byalag på Facebook för aktuella evenemang >

Kontakt

Valsjöbyns byalag
℅ Fahlströms Bygg & Fiskecenter
Näset 4864
835 67 Valsjöbyn
valsjonsbykontor@gmail.com

Aktuellt

Här informerar Valsjöbyns byalag om lokala evenemang och händelser samt bioprogrammet för Bio Valsjövallen.

Aktuellt i Valsjöbyn

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Nu är vi igång med kolbullarna! 🔥🍴 Vi står vid Valsjöbua Lanthandel i Valsjöbyn. Välkomna!

Nu är vi igång med kolbullarna! 🔥🍴 Vi står vid Valsjöbua Lanthandel i Valsjöbyn. Välkomna! ... Se merSe mindre

4 dagar sedan
Vem älskar inte kolbullar? På lördag (11-14) finns vi utanför Valsjöbua och säljer just det! Köp en god lunch och stötta byalaget!
🤤😍
Sen måste du självklart passa på att fira in julen inne på affärn också! 
🤶🎅

Vem älskar inte kolbullar? På lördag (11-14) finns vi utanför Valsjöbua och säljer just det! Köp en god lunch och stötta byalaget!
🤤😍
Sen måste du självklart passa på att fira in julen inne på affärn också!
🤶🎅
... Se merSe mindre

5 dagar sedan
Över 100 var ni som besökte filmfestivalen i helgen! 
☺️👏
Tusen tack! Hoppas ni hade en fin bioupplevelse - vi ses snart igen!
👏🥳

Över 100 var ni som besökte filmfestivalen i helgen!
☺️👏
Tusen tack! Hoppas ni hade en fin bioupplevelse - vi ses snart igen!
👏🥳
... Se merSe mindre

3 veckor sedan

VINNAREN I ÄLGLOTTERIET 2022 ÄR UTSEDD!
🌟👏
Grattis till Joakim Jacobsson!
🥇🏆
... Se merSe mindre

4 veckor sedan
Ladda fler »

Bioprogrammet Bio Valsjövallen

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Filmfestival i helgen! 6 filmer på en helg 🎞🎬📽😁🎉

Filmfestival i helgen! 6 filmer på en helg 🎞🎬📽😁🎉 ... Se merSe mindre

4 veckor sedan
Bio ikväll (!) och på söndag, välkomna!🥳☺️

Bio ikväll (!) och på söndag, välkomna!🥳☺️ ... Se merSe mindre

4 månader sedan
Här är programmet för nästa biovisning på ”Varglyan” i Valsjöbyn - välkomna!
🎞
Psst. Biovisningarna är i samma veva som sommaren största evenemang i byn: ”Festivalsjöbyn”. Så varför inte slå flera flugor?
🍿💃🏼

Här är programmet för nästa biovisning på ”Varglyan” i Valsjöbyn - välkomna!
🎞
Psst. Biovisningarna är i samma veva som sommaren största evenemang i byn: ”Festivalsjöbyn”. Så varför inte slå flera flugor?
🍿💃🏼
... Se merSe mindre

5 månader sedan
Nu ni - är det dags för biomys igen!
🎥🎬
Välkomna den 1:a och 3:e juli!

Nu ni - är det dags för biomys igen!
🎥🎬
Välkomna den 1:a och 3:e juli!
... Se merSe mindre

5 månader sedan
Glöm inte bort att det är bio i helgen! 
Välj en, två, eller TRE favoriter så ses vi där!
🍿🎬🍭

Glöm inte bort att det är bio i helgen!
Välj en, två, eller TRE favoriter så ses vi där!
🍿🎬🍭
... Se merSe mindre

6 månader sedan
Ladda fler »

Bildgalleri

Valsjöbyns historia

Med historiens vingslag över Valsjön har byn genom tiderna varit ett landskap som tilltalat många. Med den vackra naturen och de fina fiskevattnen har den lockat människor från när och fjärran. Fjällens magiska kraft av hjortron, ripan och renen, här har människorna levt ett liv med turism långt innan namnet turism fanns.

Wallsjön
Byn Wallsjön som betyder “sluttning ner mot sjö” har genom tidens gång ändrats till Valsjöbyn. Här har äventyrslystna nyfikna jägare, gårdfarihandlare och nybyggare sedan i slutet av 1700-talet kommit ifrån söder med båt över Hotagensjön, eller vandrat in till fots eller med häst från Namsos, Norge i Nordväst. En resa som satt sina spår i bygden.

Södra Europa
Det sägs att människorna som kommit hit till bygden har följt inlandsisen från södra Europa, vilket lämnat spår efter sig som fynd av boplatser och jaktredskap. Den samiska befolkningen har präglat människorna i bygden med dess levnad. Med renen som styr samernas liv har vi idag en högst levande samisk kultur i området.

Handel
Genom handel i bygden byggdes byarna upp med leveranser från båt till byn Hotagen som var centralorten under lång tid. Varje by från Gunnarvattnet (fd Storvattnet) i norr till Häggsjövik i söder hade de sina egna små butiker. En viktig roll när skogsnäringen började ta form med kocklag som hämtade sina varor till skogsarbetarna.

Hermanssons Lanthandel
Herman Olsson (Olsen Kobberbakken, Norge) som skapade sig ett namn i bygden kom som gårdfarihandlare från Norge. Det är inte så märkligt eftersom vi i mitten av 1850-talet fortfarande i Sverige tillhörde Norge som land. Han möter sin blivande hustru Emma Ingeborg Olsson (född Nilsdotter) i Lövsjön/Foskvattnet. Genom ett arv bestämmer de sig att bygga upp en lanthandel i Valsjöbyn – den anrika ”HERMANSSONS LANTHANDEL”. I kassaböcker från år 1887 ser vi full aktivitet av handeln och att Valsjöbyn har varit ett nav mellan Norge och Sverige.

Ideella krafter för byns framtid
Ännu i dag efter 131 år av handel i byn är Valsjöbyns lanthandel en samhällsviktig funktion. Genom ett nytänkande för att behålla lanthandeln skapade byalaget år 2007 ett aktiebolag med 107 aktieägare. Med ideella krafter totalrenoverades butiken, en ovärderlig insats av byborna. Att skapa en interiör som liknar en gammeldags lanthandel med hemtrevlig känsla har förverkligats och vi hälsar er numera hjärtligt välkomna till Valsjöbua Lanthandel – en livs & friluftsbutik i Valsjöbyn vid fjällets kant.

Text av Margareta Andersson, Valsjöbua Lanthandel

Dela gärna »

Utforska

Kategorier

Scroll to Top