fbpx

Gunnarvattnet ligger i Hotagens distrikt, Krokoms kommun, Jämtlands län. Byn ligger ca 138 km norr om Östersund, väg 340 Fiskevägen från Krokom till Valsjöbyn, där man svänger höger. Byn ligger vid foten av fjället Penningkejsen och 2 km från norska gränsen. Skogs- och jordbruk har varit en livsnerv i Gunnarvattnet och fortfarande ger jorden och skogen arbetstillfällen. En del personer pendlar till sina arbeten inom hemtjänst, skola, dagis och andra serviceyrken.

Storfiskehistorier

I sjöarna Gunnarvattnet, Rörsjön samt skogstjärnarna finns öring, röding och sik. Många ”storfiskehistorier” berättar om enorma fångster från dessa vatten som idag ingår i det unika Hotagenkortet. För jaktintresserade öppnar sig stora områden där jakt efter ripa, gråfågel, hare och älg kan erbjudas. Många stora tjurar har fällts i byn.

Skotska lorder byggde jaktvillan Villa Skottland

På 1800-talet kom skotska lorder till Gunnarvattnet för jaktens skull. De lät med hjälp av byborna uppföra jaktvillan Villa Skottland vid en liten fors i fjällterrängen ovanför byn på stigen mot fjället Myrklumpen.

I nutid kom ättlingar till lorderna på besök när vi uppförde bygdespelet Folket från Penningkejsen vid spelplatsen vid kyrkan i Hotagen.

Naturreservat

Vandring

Ta gärna en tur efter våra vandringsleder som för dig till fina svamp och bärmarker. Vintertid når du dessa områden med skoter eller skidor.

  • Leden till Penningkejsen: Följ skyltningen i byn. Där står “LED TILL PENNINGKEISEN”. Den går till toppen av Penningkejsen och är knappt en mil lång.
  • Leden till Penningkejsbodarna: Leden följer till att börja med föregående led. Halvvägs upp till Penningkejsen tar den av till höger (nordnordost) och fortsätter till Penningkejsbodarna som ligger drygt en halvmil från byn.
  • Leden till Myrklumpen: Denna led börjar vid Storbacken i östra delen av Gunnarvattnet. Den är utmärkt med skylt vid stora vägen genom Gunnarvattnet “LED TILL MYRKLUMPEN”. Den går förbi jaktstugan Skottland och till Storbäcktjärn. Den är knappt en mil lång.

Upptäck fler vackra vandringsleder i området omkring Hotagsbygden i Ansättfjällen, läs mer här > 

Badplats

Gunnarvattnets “playa” ligger strax söder om byn med sandstrand, fika- och grillplatser.

Gunnarvattnets fvo

Sjöfiske i Gunnarvattnet och Rörsjön, strömfiske i Gunnarvattsån och fiske i tjärnar vid Hotagsfjällen. Rörsjön och Gunnarvattnet passar särskilt bra för flug- och spinnfiske efter öring. Här finns snabbväxande storöring. Gunnarvattnets fvo ingår även i Hotagenkortet och Fiskevägenkortet.

Gunnarvattnets Byggnadsförening

Tack vare att bybor och andra med anknytning till byn ställer upp med medlemsavgift och arbetsinsatser kan byggnadsförening fortsätta att arbeta för byns framtid. Pengar behövs till drift och underhåll av samlingslokaler och byn.

Vill du bli stödmedlem: Medlemsavgiften är 300 kr och betalas antingen till bankgiro 602-1877 eller swish 123 381 5560, ange namn och mailadress eller telefonnummer på betalningen.

Kontakt

Gunnarvattnets Byggnadsförening
Tomas Nilsson
Stenhuggargränd 9
831 51 Östersund
070-319 26 43


Dela gärna »

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på whatsapp
Dela på skype
Dela på reddit
Dela på email
Dela på print

Utforska

Kategorier

Scroll to Top