fbpx

Vandringsleden Storholmsjö Naturreservat ligger tre kilometer väster om Storholmsjö, längs vägen mot Åkersjön och Bakvattnet. Skogsområdet har mycket höga naturvärden, det är en gammal granskog med bland annat många hotade vedsvampar. Det finns gott om högstubbar, lågor och rotvältor. Hänglavar formligen draperar träden. Välkomna in i skogen. Vid leden finns informationstavlor om några intressanta arter i skogen. Uppdatering: Slingan norr om vägen finns ej längre.

Terräng & ledbeskrivning

Stigen slingrar sig fint in i gammelgranskogen. Följ den blå markeringen och se dig omkring. Här har skogen fått stå nästan orörd. Några enstaka träd har fällts för länge sen och fäbodens djur har gått här på bete. Stigen passerar två fina fäbodvallar Holmbuan och Skjälderbuan.

Man kan även gå till kalkblekesjön Grönvattnet, en fantastisk grönskimrande tjärn som i sydost angränsar reservatet. Den ljusa kalkbottnen och det klara källvattnet gör att tjärnen skimrar i grönt, speciellt under soliga dagar. Blekesjöar är mycket ovanliga i Sverige och världen, men är relativt allmänna i Jämtlands kalkrika kambrosilurområde. Blekeområden utgör ofta livsmiljö för sällsynta och hotade arter.

Vid Grönvattnet finns bland annat ett vindskydd. Området är beskrivet på en informationstavla vid parkeringen och berättar om växter, svampar, mossor och lavar i skogen.

Se fina bilder från Storholmsjö Naturreservat med Grönvattnet, fåren och fäbodvallarna hos UtiJämtland >

Mer information om Storholmsjö Naturreservat finns hos Länsstyrelsen >

Vandring i Ansättfjällen

Upptäck fler fina vandringsleder i Ansättfjällen, läs mer här >

Dela gärna »

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på whatsapp
Dela på skype
Dela på reddit
Dela på email
Dela på print

Utforska

Kategorier

Scroll to Top