fbpx

Åkersjön och Högrun ligger i Föllinge socken, Krokoms kommun i Jämtland. Byarna ligger ca 91 km norr om Östersund, väg 340 Fiskevägen från Krokom till Storholmsjö, där man svänger vänster. Åkersjön är även namnet på sjön. Byarna består av ett mindre antal året runt-bostäder och en mängd fritidshus.

Historia

De fyra första gårdarna i Åkersjön odlades upp av inflyttade från grannsocknen Offerdal. År 1777 fick de fyra nybyggarna tillstånd av landshövdingeämbetet i Sundsvall. Åkersjön kom att utvecklas till en by med ett flertal bondgårdar. I början av 1900-talet byggdes ett mejeri i byn på initiativ av disponent Nils Zetterström. I början av 1930-talet började skidresor att anordnas till Åkersjön. Omkring 1940 startades pensionat i grannbyn Bakvattnet, och i slutet på 1950-talet startades turistverksamhet i Åkersjön, bland annat på fjället Önrun.

På 1880-talet uppfördes Åkersjöns skola. Den var i drift fram till 1945, och 1950 invigdes en ny skola. År 1964 stängdes skolan eftersom antalet i elever i byn blev för litet. I början på 1970-talet byggdes kapellet Åkersjöns kapell. Predikstol och dopfunt är tillverkade av granar från byn. Madonnan i kapellet har skurits och skänkts av en italiensk längdskidåkare som tränat i Åkersjön. Kapellet används idag som bystuga för Åkersjön & Högruns byalag och går att hyra för fest och evenemang.

Läs mer:

  • Boken “Fjällbyn Åkersjön“. Den 28 oktober i Bystugan i Åkersjön släppte författaren Ambjörn Sandler sin sjätte bok, “Fjällbyn Åkersjön” (Jengel Förlag), med betraktelser från förr, idag och framåt. ”Boken är en intressant kavalkad över en bygds framväxt och utveckling. Både motgångar och glädjeämnen är utmärkt beskrivet. Största behållning av boken är de många personporträtten på personer som betytt mycket för området. Eldsjälarnas arbete speglas utmärkt i texten. Författaren har tagit fasta på att många vill i dagarna flytta till Åkersjön. Jag kan rekommendera till läsning av Sandlers bok för att få en doft av det svunna Åkersjön och en bild av dagens situation.” — Örjan Sedin, journalist. Köp boken Fjällbyn Åkersjön här hos Jengels förlag >
  • Boken “När turismen kom till Åkersjön och Bakvattnet”. Rut Magnusson är författarinna till boken “När turismen kom till Åkersjön och Bakvattnet” – hundra års turism i bild och berättelser. Boken börjar med en reseskildring från 1890 i våra bygder och fortsätter med berättelser, foton och fakta genom åren fram till idag. Boken finns att köpa hos Fjällbjörken Design i Björnrun eller kan skickas om du föredrar det, beställ på fjallbjorken@bakvattnet.com

Fiske

Åkersjöns fvo bjuder på fiske i klart och rent fjällvatten med god tillgång på röding och öring i Åkersjön samt Åkerån med nästan 10 km öringsfiske. Vinterfisket efter röding är stort på Åkersjön. Försommarfiske i Åkerån där öringen dominerar, men på vissa sträckor finns även harr. Lämplig för både spinn och flugfiske. Åkersjöns fvo är även medlem i Fiskevägenkortet.

Vandring

  • Önruleden. Leden upp till fjället Önrun i Åkersjön är lätt att vandra och man kommer högt upp och kan njuta av milsvid utsikt. Önrun sägs ha ”Sveriges vidaste vy”. Toppen ligger på 856 möh. Läs mer >

Upptäck fler vackra vandringsleder i Ansättfjällen, läs mer här >

Hjärtstartare

HJÄRTSTARTARE ❤️ finns på väggen vid macken Birgerssons Bensin i Åkersjön. 

Skidspår

Sopor och återvinning

Betalsäckar för fritidshusägare och turister finns att köpa hos kommunens betalsäcksombud Åkersjöns Fjällhotell. Fyllda säckar lämnas tillbaka till valfritt ombud under ordinarie öppettider. Säckarna rymmer 130 liter och kostar 50 kr/styck.

Läs mer om sophantering och miljöpolicy i Ansättfjällen >

Företag i Åkersjön & Högrun

Åkersjön & Högruns Byalag

Hyr Bystugan i Åkersjön. Fyller du år? Är det kanske dags för bröllop eller dop? Samla släkt & vänner i Bystugan i Åkersjön! Bystugan mitt i Åkersjön finns för dig i livets alla skeenden. Antingen som ett vackert fjällkapell med altare för bröllop, eller för dop med en vackert snidad dopfunt i trä. Eller kanske för ett sista avsked… Vill du hellre ha fest för vänner & släkt skärmas lokalen av och blir till en festlokal. Bystugan rymmer en stor sal med plats för 80 sittande gäster. I bystugan finns det på nedervåningen ett gym med träningsredskap och på övervåningen en stor sal med plats för 80 sittande gäster samt ett välutrustat kök med gott om porslin.

Pris för hyra av lokal: 500 kr/dag
Pris för att få tillgång till gymmet: 500 kr/år

Båtplatser. I byn finns det nere vid sjön några båtplatser som kan hyras.
Pris båtplats: 650 kr/säsong

Kontakt för hyra av lokal, gym och båtplatser:
Sten Andersson 070-275 27 82 eller Christin Åhlén-Andersson 073-032 59 08

Stötta Åkersjön & Högruns Byalag:
SWISH 1230519637
PG 4842674-6

Kontakt

Åkersjön & Högrun’s Byalag
Tel. 070-208 65 55
byalaget@akersjon.se

Dela gärna »

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på whatsapp
Dela på skype
Dela på reddit
Dela på email
Dela på print

Utforska

Kategorier

Scroll to Top