fbpx

Bågavattnet ligger i Hotagens distrikt, Krokoms kommun, Jämtlands län. Byn ligger ca 141 km norr om Östersund, väg 340 Fiskevägen från Krokom till Valsjöbyn, där man svänger höger mot Gunnarvattnet och därefter höger mot Myhrbodarna och Vinklumpen. Bågavattnet är en s k fjällägenhet vilket innebär att den ligger inom renbetesområde. Gården Bågavattnet ligger längs vägen till Vinklumpen i en brant sydsluttning ned mot Kroktjärnen med gynnsamt lokalklimat. Ursprungligen bestod Bågavattnet av två nybyggen upptagna i slutet av 1700-talet, men så småningom övergick de båda gårdarna till samma ägare.

År 1889 löstes hemmanet in av staten till renbetesland, och därefter har gården arrenderats ut som fjällägenhet. Boskapsskötsel har alltid varit gårdens huvudsakliga försörjning kombinerat med jakt, fångst, fiske samt odling i mindre skala. Den förhållandevis stora boskapsbesättningen med främst getter och får har varit möjlig på grund av den goda tillgången på skogsbete och omfattande myrslåtter.

Flera av gårdens äldre byggnader finns bevarade. Från sent 1800-tal finns härbre, två kokhus, en sommarladugård, en lada samt ett äldre bostadshus ombyggt till getmejeri. Av den tidigare husbehovssågen finns idag endast byggnadsrester kvar.

Naturreservat

Dela gärna »

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på whatsapp
Dela på skype
Dela på reddit
Dela på email
Dela på print

Utforska

Kategorier

Scroll to Top