fbpx

Rörvattnet ligger i Hotagens distrikt, Krokoms kommun, Jämtlands län. Byn ligger ca 120 km norr om Östersund, väg 340 Fiskevägen från Krokom till Rötviken, där man svänger vänster. Byn är inkörsporten till vildmark och fjällvärld i den södra delen av Hotagsbygden. Byn Rörvattnet är vackert belägen i Rörvassdalen med utsikt över fjäll och sjö.

Rörvattnet grundades officiellt 1761. Vid det tillfället bodde 4 familjer i byn. Att nybyggarna valde Rörvattnet berodde säkert på den goda tillgången på fisk och vilt och även slåtter- och betesmark för boskapsdrift. Rörvattnet befolkades sedan kontinuerligt och blev också serviceort för 10-talet familjer, som bodde i väglöst land i angränsande fjäll. Från 1900-talets början och fram till 1960-talet var skogsbruk den dominerande näringen i Rörvattnet med omnejd.

Som mest sysselsatte skogsavverkningar och timmerflottning flera hundra man, varav många kom från Norge och Finland. I mitten av 1960-talet byggdes vattenkraften i området ut. Efter kraftverksepoken ökade turismen markant. Matsal och personalbostäder från kraftverkstiden byggdes därför om för turiständamål, vilket bl.a. innebar etablering av en stugby och ett hotell med restaurang på 1970-talet. På 1990-talet tillkom också en fiskecamp med bl.a. stugor och servering. Rörvattnet är idag ett känt begrepp för fritidsfiskare och jägare. Men även andra naturälskare gästar byn för rekreation.

Läs mer om Rörvattnet i skriften “Rörvattnet, en fjällbys historia” av Hans Andersson. Ladda ner den här >

Den sister trappern Waldemar Bergstrand

  • Boken Den siste trappern av Christina Falkengård. Det här är historien om Waldemar Bergstrand som bodde i Rörvattnet. Han var den siste i Sverige som kunde försörja sig på pälsdjursfångst. Du får följa honom från fjällskogarna i Hotagsbygden i norra Jämtland till det ensamma hårda slitet som trapper på de fria vidderna i det vidsträckta Kanada. Kunskaperna hemifrån fick sin förfining i mötet med indianer och eskimåer. Köp boken här >
  • Filmen Den siste pälsjägaren om Waldemar Bergstrand av Erik Fernström | wildlifefilm.com Inspelad bland annat i Waldemars hem i Jämtland 1984.

Naturreservat

Vandring

  • Ansättåleden går i vacker fjällnatur och passerar flera fiskrika tjärnar. Den passerar också Ansättåns canyon – en spännande upplevelseplats med forsande vatten, grytor och håligheter. Där finns även intressant geologisk information. Leden följer sedan Ansättån ända upp till raststugan nära Ansättbyn. Därifrån kan man vandra västerut mot Långvattnet och Stora Stensjön eller österut mot BakvattnetLäs mer >
  • Grubbdalsleden till Grubbdalen och Grubbdalens naturreservat startar vid Lill-Kingen och följer de gamla stigarna som ledde till fjällägenheterna i området. Läs mer >

Upptäck fler vackra vandringsleder i området omkring Hotagsbygden i Ansättfjällen, läs mer här >  

Hjärtstartare

Hos Rörvattnets FiskeCamp finns även en HJÄRTSTARTARE ❤️ Tel. 0645-330 02 eller 070-245 53 31

Rörvattnet-Skogsjö fvo

Rörvattnet-Skogsjö fvo ligger i gränslandet mellan fjäll och skog, en inspirerande miljö för fiske och andra aktiviteter. Området erbjuder bl a sjöfiske, strömfiske en mängd fiske i tjärnar både i skogslandet och nära fjällen. Rörvattnet-Skogsjö fvo ingår även i Hotagenkortet och Fiskevägenkortet.

Företag i Rörvattnet

Rörvattnets Intresseförening

Mer info inom kort.

Kontakt

Rörvattnets Intresseförening
℅ Lars Skoog
Kvitsle 545
837 91 Mattmar
larsskoog@yahoo.se


Dela gärna »

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på whatsapp
Dela på skype
Dela på reddit
Dela på email
Dela på print

Utforska

Kategorier

Scroll to Top