fbpx

Häggsjövik ligger i Hotagens distrikt, Krokoms kommun, Jämtlands län. Byn ligger ca 105 km norr om Östersund, väg 340 Fiskevägen från Krokom. Hit till sjön med de häggbevuxna stränderna, kom de första nybyggarna i mitten av 1700-talet. Byns grundare kom från Lit. Bland de första bosättarna fanns även värmländska skogsarbetare som begett sig norrut för att söka jobb.

När skogsbruket mekaniserades och småjordbruken blev olönsamma avfolkades byn i snabb takt. Under 2000­-talet har utvecklingen delvis vänt och Häggsjövik har haft en liten inflyttning igen. Ett aktivt byalag bidrog till att Häggsjövik utsågs till Årets by i Krokom 2009.

Sörbodarna. Fäboden Sörbodarna eller “Sörbuan” uppodlades till torp på 1920-talet. Omnämnd som “Surtjärnsvallen” på laga skifteskarta 1907. Sörbodarna ligger vackert med utsikt mot fjället Ansätten. Här kan man ibland sommartid njuta av ett mysigt sommarcafè med våfflor och “stutar” – smörgåsar av tunnbröd.

Läs mer > “Jakten på den gudomliga våfflan” av Stefan Nolervik (Plusartikel i ÖP)

Spelmansbyn

Häggsjövik var länge känd som spelmansbyn. Många skickliga fiol­ och dragspelare har sina rötter här. Här bodde som mest omkring 250 personer. De flesta försörjde sig på jord­ eller skogsbruk. Under blomstringstiden i mitten av 1900­-talet fanns här tre affärer, post, hotell, skola med sex årskurser, två skräddare, två skomakare, hemvärn, telefonväxel och en aktiv pingstförsamling. Postens linjebuss, ”Expressen”, stod för en daglig förbindelse med Östersund. Från 1960­-talet och några decennier framåt fanns en fabrik med legotillverkning av bland annat kabelsystem.

Naturreservat

Rastplats

På Glåmnäset, 1 kilometer söder om byn, finns en rastplats med vacker sjö- och fjällutsikt, grillplats, bord och bänkar, utedass och soptunnor. Här kan man fritt sätta upp tältet, ställa husbilen eller husvagnen för övernattning.

Vandring

  • Andrum är en promenadslinga i övre delarna av Häggsjövik. Den är kulturhistoriskt intressant och erbjuder mötesplatser för både rekreation och reflektion. Läs mer >

Upptäck fler vackra vandringsleder i området omkring Hotagsbygden i Ansättfjällen, läs mer här >

Företag i Häggsjövik

Häggsjöviks Byalag

Mer info inom kort.

Kontakt

Häggsjöviks Byalag
℅ Lönn Jern
Häggsjövik 136
835 63 Föllinge
lonn.a@telia.com

Hemsida > haggsjovik.se


Dela gärna »

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på whatsapp
Dela på skype
Dela på reddit
Dela på email
Dela på print

Utforska

Kategorier

Scroll to Top