Kongroa Kommersiell Samverkan
Om projektet: KONGROA är ett projekt som har som mål att bibehålla servicen och utveckla infrastrukturen i Krokoms kommuns norra del samt att skapa arbetstillfällen.
Uppdatering 2023-07-25 om resultat av förstudien. Förstudien i projekt Kongroa är nu i sitt slutskede och resultaten håller på att sammanställas, se rapporten här:
Lägesinfo 2023-01-11 om projektet Kongroa Kommersiell Samverkan. Arbetet med förstudien startades upp under hösten 2022 med att planera och genomföra infomöten i Häggsjövik, Laxsjö, Föllinge och Kaxås. Vi informerade och hade diskussioner om projektet.
Positivt gensvar för en framtida destinationsaktör
Sammanfattningsvis så känner vi att vi har fått ett positivt gensvar och som naturligtvis styrker oss att gå vidare med förstudien och projektet.
Nu under vintern och våren så har arbetet fortsatt med att planera in och genomföra besök hos målgrupperna. Ändamålet är då att hämta in underlag på vad som bör göras för att få en hög och jämn kvalitet på vårt utbud samt att ta fram formerna för en framtida destinationsaktör.
Aktörer i området
Nu under januari är samtliga skoterklubbar i området inbokade där några möten också har genomförts. När det gäller markägarna så kommer vi att göra en enkätundersökning för att få ett så brett underlag som möjligt. Anledningen är att markägarna i området är en mycket stor grupp till antalet och spridda över stora delar av Sverige.
Med början i februari så kommer vi att kontakta och boka in möten med byalagen/samebyarna och därefter näringsidkare, fiskevårdsområden och övriga intressenter. Parallellt så pågår också kontakter med berörda myndigheter.
Samverkan viktig
En jätteviktig framgångsfaktor i projektet är att vi hjälps åt och samverkar. Tillsammans ska vi bygga nätverk mellan alla aktörer i Krokoms kommuns norra del. Målsättningen är att vi får en stabil och trygg besöksnäring som gynnar infrastrukturen i området.
Tillsammans kan vi!
Arne Wiklander / projektledare för förstudien
Om Kongroa
Projektet Kongroa är ett samarbete mellan Ansättfjällen och Krokoms kommun där Ansättfjällen är projektägare. Syftet är att genom samverkan mellan alla aktörer i området skapa en gemensam plattform för bofasta och besökare i området.
Vi skapar ett brett utbud av produkter som vi kan ta betalt för och då krävs det en jämn och hög kvalitet på våra skoterleder, vandringsleder, fiskevatten och övrig förenlig verksamhet. Intäkterna skall användas till drift, underhåll och fortsatt utveckling vilket ger arbetstillfällen. Många områden runt omkring oss har gjort det med bra resultat men det är jätteviktigt att vi anpassar det till våra förutsättningar.
Projektet startades upp i september 2022 och sträcker sig fram till 2026. Vi har delat in projektet i tre viktiga delar.
Förstudie (september 2022 – juni 2023)
Förstudien skall ta fram ett åtgärdspaket och ta fram formerna för att kunna etablera en destinationsaktör i norra delen av Krokoms kommun. Här inventerar vi de lokala förutsättningarna genom informationsmöten och lokala besök hos de berörda mål- grupperna. Underlaget skall då ligga som grund för att söka medel och till investering- en och för bildandet av destinationsaktören.
Åtgärd (2024 – 2026)
Utifrån förstudiens resultat rustar vi upp och bygger en produkt som kunden vill betala för.
Drift (2024 – 2026)
Utifrån förstudiens resultat startar vi upp en ekonomisk förening alternativt ett bolag som driver verksamheten. Försäljning sker av olika varianter av ledbevis och andra produkter anpassade för besöksnäringen i området. För utveckling och underhåll av leder och andra produkter anställer vi personal och/eller handlar upp.