Jänsmässholmen ligger i Offerdals distrikt, Krokoms kommun, Jämtlands län. Byn ligger ca 96 km norr om Östersund, väg 340 Fiskevägen från Krokom till Tulleråsen, där man svänger vänster mot Änge och följer vägen till Kaxås, där tar man höger och åker förbi byarna Hållan och Rönnöfors.
Jänsmässholmen präglas av den sydsamiska kulturen. Byn ligger inom renbetesland och de renägande samerna i byn är medlemmar i Offerdals sameby. Offerdals västra sameby kallades först Kalls östra sameby, men dess namn blev senare Sösjö sameby och därefter Njaarke sameby. Offerdals västra sameby omfattade Sösjöfjällen och den del av Oldfjällen som låg väster om Överoldån, Överoldsjön, Korsvattsån, Korsvattnet, Skuolkenjaure, Klåmkenjaure, Klåmkbäcken, Stor-Mjölkvattnet, Burvattsälven och Stor-Burvattnet.
Jovnevaerie sameby
Jovnevaerie sameby var tidigare en stor sameby som täckte ett stort område. År 1910 började man diskutera om samebyn skulle delas, bland annat på grund av den planerade nyindelningen av samebyarna i Jämtlands län. Delningen skedde år 1915. För Offerdals del skapades två nya samebyar, Offerdals västra respektive Offerdals östra sameby.
Till samebyn hörde vidare de delar av de inköpta hemmanen Björkede och Sösjö, som låg på norra sidan av Holderströmmen och sjöarna Torrön och Holdern, samt Frankrike och skattejordlägenheten Kvarnbacken. Offerdals östra sameby kallades först Offerdals sameby, numera Jovnevaerie sameby. Denna sameby kom att omfatta Grubbdalsfjällen, Stenfjällen, Ansätten och den del av Oldfjällen som låg öster om Offerdals västra samebys östgräns, samt de inköpta hemmanen Ansätten och Juthatten.
I dag har byn Jänsmässholmen endast ett fåtal invånare. Ortnamnet kommer av det jämtska ordet för midsommar, Jänsmäss (Johannes mässa). Och Jänsmässholmen är verkligen värt ett besök just i midsommartid. Vallarna lyser gula av smörbollar. På de blåvioletta fjällen ligger vita snödrivor kvar och runt fjällen en ljusgrön bård av försommargrönska.
Jänsmässholmens Fjällhotell har en webbkamera med vy mot NW >
Historia
Jänsmässholmen har anor långt tillbaka i tiden som samiskt sommarviste men blev föremål för fast bostättning först på 1860-talet, då samer slog sig ned och började bruka jorden. Hotell Holmens historia är lång och började redan på 1860-talet. Då började några samer bo året runt i samelägret i Jänsmässholmen. Samerna tillhörde en lappförsamling och deras predikant besökte Jänsmässholmen för att hålla andakt.
Redan 1890 byggdes sedan stommen till ett gudstjänsthus som dock aldrig blev färdigställt. Först 1931 invigdes det nuvarande lilla kapellet.
Under åren 1928-30 upprustades många hus genom det s.k. lappväsendets försorg och många samefamiljer kom att bosätta sig i Jänsmässholmen. Snart blev det behov av skollokaler, och år 1944 invigdes nomadskolan, där barn från flera samebyar inackorderades under terminerna. Så kom glädjeåret 1954 med allmän väg från Finnsäter till Jänsmässholmen. Den vägen blev dock början till slutet för nomadskolan, och 1958 stängdes den för gott. Den förnämliga skolan stod tom.
Nästa kapitel blev Skidfrämjandets. Lokalavdelningen i Offerdal arrenderade den före detta skolan och ordnade kurser i lokalerna. Efter några år blev det för tungt att driva med ideella krafter och man anställde en arrendator som påbörjade hotellverksamhet. Nu är hotellet Jänsmässholmens Fjällhotell privatägt och drivs framförallt som konferens och turistanläggning, med koncentration på vinterhalvåret och de möjligheter som finns i närområdet för fiske, skoteråkning, längdskidåkning, mm.
Läs mer om Jänsmässholmen hos samer.se >
Jänsmässholmens kapell
År 1906 vände sig invånarna i Jänsmässholmen till Länsstyrelsen i Jämtlands län med en begäran om att ett kapell skulle uppföras i byn. Pengar till bygget av ett kapell samlades in under flera år och först 1929 fattade lappförsamlingen och samebyn beslut om att uppföra ett kapell. Den 5 juli 1931 invigdes Jänsmässholmens nuvarande kapell. År 1960 byggdes den nya klockstapeln. Den invigdes den 2 oktober 1960 av dåvarande kyrkoherden Elov Boman i Offerdals församling. Klockstapeln är drygt 7 meter hög och därmed högre än kapellet. Läs mer hos Svenska Kyrkan >
Naturreservat
Jänsmässholmen ligger mitt i ett skyddat naturområde, i ett Domänreservat med fyra ”guldklimpsmiljöer”, mitt i Offerdals fjällvärld. Där finns fjällnära skog, särskilt i de södra och norra delarna av reservatet. Oldflån-Ansättens naturreservat är ett ungefär 20 kvadratkilometer stort myrområde som ligger på en bergskupol. Detta medför att myren sluttar åt alla håll. Fågellivet är mycket rikt i området.
Flån är också ett myrområde, lika stort som Oldflån. Men tack vare en mängd små skogsbevuxna åsar upplever man inte myrflaket så stort. Flån är en av Jämtlands rikaste och viktigaste fågellokaler.
Nära Jänsmässholmen ligger bland annat fjällen Ansätten och Önrun.
Läs mer om naturreservaten i Ansättfjällen >