Våra vattenfall bjuder på naturkrafter – live!
Inget konstgjort ”vattenland” i världen kan ge samma glada spänning, samma mängder av skönhet, frihet och upptäcktsmöjligheter. Varje vattenfall och fors lever sitt eget liv och det är lika fascinerande vid varje besök.
Ansättåns canyon
Ta god tid på dig och bara njut! Du blir garanterat nöjd om du gör ett besök vid Ansättåns canyon. Ta god tid på dig och njut av det säregna landskapet. Börja längst upp vid skylten Broforsen. Ströva uppströms längs blankslipade hällar med jättegrytor. Gå nedströms längs en smal stig och upplev den otroligt trånga och branta kanjondalen. Här finns vackra växter i mängd; linnea, lappljung, ögonpyrola, björkpyrola, fjällruta, spindelblomster… Inget konstgjort ”land” i världen kan ge samma glada spänning, samma mängder av skönhet, frihet och upplevelser.
Vid Ansättåns canyon finns informationstavlor om områdets geologi och natur. Leden går omväxlande på landsväg, skogsbilväg och skogsterräng. Vägarna är lätta att gå, i terrängen rekommenderas stövlar.
Längs grusvägen finns grillplats och vägen är generellt öppen från midsommar (beror på tjällossningen och hur vägen torkar upp) t.o.m älgjakten. Bästa tid för att besöka Ansättåns canyon är under för- och högsommaren. Under vinter och vår är vägen bommad ca 10 km från canyon.
Vägen som går parallellt med Ansättåns canyon har tre nedgångar. Det finns två fikaplatser, en innan man svänger upp mot kanjonen och en vid den första nedgången. Vid denna nedgång är det också populärt att bada.
Fjället Ansätten består av hårt amfibolitberg – en starkt omvandlad, mörk bergart som har stått emot jordbrytningen ganska bra. Genom rörelser i jordskorpan har det bildats sprickor i berget. Bäckar, åar följer gärna sådana sprickor. Ansättåns canyon ligger i en gammal sprickzon. Vid Broforsen, Källarforsen och Storforsen kan man se den mörka förskiffrade amfiboliten. Jättegrytorna ovanför Broforsen bildades troligen när smältvattnet från den senaste istiden bildade virvlar som satte stenar och grus i rörelse och svarvade ut gropar i berget. Det skedde för ca 9000 år sedan. Smältvattnet från inlandsisen och allt vatten som sen runnit i Ansättån har fördjupat åfåran och bildat denna canyon.
Hitta hit > Google Maps
Information om Ansättån hos Länsstyrelsen >
Hasslingsåns fall & naturstig
Vandra på mångmiljonåriga sandstensklippor! Varje årstid är Hasslingsåfallet en sevärdhet. Vårens vattenrikedom gör fallen mäktiga, torra somrar är fallen som tunna silvertrådar. ”Trappstegen” i fallen bildas av att sandstenslagren är olika starka. Där lagren är svaga har de nötts bort, där lagren är starka finns de kvar. Nöj dig inte med att bara se på fallen uppifrån utsiktsplatån. Gå ner mot vattnet och upplev spänningen av att vandra på mångmiljonåriga sandstensklippor. Här kan du möta naturen som den såg ut när stenåldersjägarna bodde här, när samerna började använda Hotagenmarkerna, när nybyggarna kom! En vandring till det ursprungliga! För hela familjen! Intill fallet finns en liten raststuga, där kan skydda dig från regn och rusk eller bara skriva ditt namn i gästboken.
Från sjön Hasslingen faller Hasslingsån hela 110 meter. Fallet är vackert att se under torra somrar då vattnet slingrar sig ner över hällarna. Under våren är fallet mäktigt med stora stänkande vattenmassor som störtar utför.
Det finns även en naturstig med utsiktstorn. Vandra stigen från fallet ner genom fin urskog med 250-åriga tallar. Här finns en rik flora. Vandra upp till Strömhöjden och dess utsiktstorn. Härifrån har du en otrolig utsikt över skogar, sjöar och fjäll.
Bra att veta: Intill vattenfallet finns flera grillplatser och en bit uppströms fallet en raststuga. I anslutning till fallet finns även utedass.
Hitta hit > Google Maps
Information om Strömhöjdens naturreservat hos Länsstyrelsen >
Rengsfallet
Här har vattnet störtat ner på samma sätt i 9000 år. Rengsfallet är Hotagens Tännforsen – mäktigt dånande och fascinerande. Vattnet har störtat ner här på samma sätt sedan senaste istiden – dvs. i 9000 år. Falltröskeln är amfibolit – en mycket hård stenart som garanterar att fallet finns kvar i tusentals år. Nära intill fallet bodde stenåldersjägare eller (kanske riktigare) fiskare. Här var bra fiske för 3000 år sedan och det är bra än idag.
Bra att veta: Vid Rengsfallets festplats finns det rastplats med bord, grillplats och utedass.
Hitta hit > Google Maps
Toskströmmens forsar
Forsens dån överröstar till och med tankarna. Toskströmmen bjuder på två kilometer fina naturupplevelser. Stigarna längs båda sidorna av forsen är egentligen ordnade för fiskare. Men stigarna är lika bra för den som enbart vill vandra och uppleva dramatiken, omväxlingen och skönheten. Bara att sätta sig vid ett av vindskydden och tända en kaffebrasa är rogivande. Forsens dån överröstar till och med tankarna, du blir förhäxad av vågor, virvlar och stänk.
Denna klassiska ström mellan Valsjön och Hotagssjön är vida känd i fiskekretsar, och förekommer i fiskelitteraturen genom bland annat Hans Lidmans och Gunnar Westrins böcker. Ett mer lättillgängligt storfiskvatten går knappast att finna, eftersom det bara är att parkera vid bron längs väg 340 och börja fiska. Öringar och grov harr står på menyn, och för häftigaste upplevelse rekommenderar vi att du försöker lura dem med ett flugspö. Bäst fiske brukar vara mellan 21-02.
Bra att veta: Vid Toskströmmen finns det naturrastplatser, vindskydd, grillplatser och utedass.
Hitta hit > Google Maps